He ovat lähes kaikki kuolleet

Toimittaja ja kirjailija Masha Gessen maalaa synkän kuvan Vladimir Putinin johtamasta Venäjästä.

Toimittaja ja kirjailija Masha Gessen maalaa synkän kuvan Vladimir Putinin johtamasta Venäjästä.

Venäjän presidentin Boris Jeltsinin lähipiiriin kuulunut oligarkki Boris Berezovski kuoli Lontoossa 23. maaliskuuta. Hänet löydettiin kuolleena kotinsa kylpyammeesta. Itsemurhaa epäiltiin, mutta hänen kuolinsyynsä on yhä epäselvä.

Berezovski on viimeisin lenkki ketjussa, joka alkoi kerrostalojen räjähdyksistä Venäjällä elo-syyskuussa 1999. Pommit tuhosivat kaksi kerrostaloa Moskovassa sekä kerrostalot Dagestanin Buinakskissa ja Volgodonskissa Rostovin alueella.

Yli 300 ihmistä kuoli. Räjähdyksistä syytettiin tshetsheenejä.

Venäjällä on esitetty räjähdyksistä myös toisenlainen tulkinta, jonka mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB olisi räjäyttänyt pommit. Tavoitteena oli saada tekosyy toisen Tshetshenian sodan aloittamiselle ja nostaa valtaan FSB:n johtajana vuosina 1989-1999 toiminut pääministeri Vladimir Putin.

Venäjän joukot vyöryivät Thetsheniaan lokakuussa 1999. Putinista tuli presidentti heti seuraavana vuonna.

FSB:n everstiluutnantti Aleksandr Litvinenko ja Yhdysvaltoihin emigroitunut historioitsija Juri Felstinski esittivät salaliittoteorian suomeksikin julkaistussa kirjassaan Venäjä kuilun partaalla - turvallisuuspalvelut demokratian uhkana. Kirjan kustansi Lontooseen myöhemmin paennut Boris Berezovski.

Duuma perusti komitean selvittämään räjähdyksiä. Siinä olivat mukana muun muassa liberaalit kansanedustajat Sergei Jusenkov ja Juri Stsekotsihin.

He myös selvittivät tshetsheenien toteuttamaa Moskovan teatterikaappausta lokakuussa 2002. Kaappaus päättyi sisäministeriön erikoisjoukkojen kaasuiskuun, jossa kuoli 129 ihmistä.

Jusenkov ammuttiin kotinsa edustalla huhtikuussa 2003 ja Stsekotsihin kuoli myrkytystä muistuttavaan sairauteen saman vuoden heinäkuussa.

Britanniaan loikannut Litvinenko kärsi samanlaisista oireista kuoltuaan radioaktiiviseen polonium-myrkytykseen Lontoossa marraskuussa 2006. Ennen kuolemaansa hän syytti myrkytyksestä Vladimir Putinia.

Murhasta epäillään entistä KGB:n virkailijaa ja nykyistä kansanedustajaa Andrei Lugovoita, mutta häntä Venäjä ei suostu luovuttamaan Britanniaan.

Venäjän sotatoimista Tshetsheniassa kriittisesti kirjoittanut Novaja Gazeta -lehden toimittaja Anna Politkovskaja löydettiin ammuttuna asuinkerrostalonsa hissistä lokakuussa 2006. Hänkin oli lähellä kuolla myrkytykseen lentokoneessa matkalla Beslaniin syyskuussa 2004.

Beslanin koulukaappauksessa kuoli yli 330 ihmistä, kun Omon- ja Spetnaz-joukot rynnäköivät tshetsheenien kaappaamaan koulurakennukseen.

- Putinin Venäjä on maa, jossa poliittiset kilpailijat ja äänekkäät arvostelijat usein surmataan, ja ainakin joskus käsky tulee suoraan presidentin kansliasta, kirjoittaa toimittaja ja kirjailija Masha Gessen viime vuonna suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Kasvoton mies. Vladimir Putinin nousu Venäjän valtiaaksi.

Hämeen Sanomien Alanurkka 20.5.2013.