Isänmaallinen sosialisti tulittaa ja tilittää

Tampere Jorma Virtanen 17.4.2008

Jorma Cantell: Tyhjäntoimittajan tunnustuksia.

Jorma Cantell: Tyhjäntoimittajan tunnustuksia.

On ihmeellistä, etteivät monissa liemissä keitetyn toimittaja Jorma Cantellin muistelmat kelvanneet yhdellekään kustantajalle. Tyhjäntoimittajan tunnustuksia tuli ulos painosta omakustanteena.

Cantellin tyly kohtelu panee miettimään kustantajien logiikkaa. Cantell on kirjoittanut mukaansatempaavat ja mielenkiintoiset muistelmat. Lehtien kulttuuritoimitusten kaapit ovat kuitenkin pullollaan mitä käsittämättömimpiä kirjoja, joita toimittajat eivät ole kiinnostuneita arvioimaan ja jotka poistohyllyyn siirrettynä eivät kelpaa kenellekään.

Cantell on mikkeliläisen porvariperheen kasvatti, joka lähti opiskelemaan historiaa Helsingin yliopistoon. Ura urkeni Ylioppilaslehden päätoimittajaksi, Suomen Sosialidemokraatin eduskuntatoimittajaksi ja toiseksi päätoimittajaksi sekä kuvaputkitehdas Valcon viestintäjohtajaksi. Hän ehti olla myös monessa muussa mukana.

Sosialistisen herätyksen kokeneella Cantellilla oli loistava tulevaisuus, mutta lopullinen hyppäys herrahissiin tyssäsi. Siitä juontunee etevän toimittajan tekeytyminen tyhjäntoimittajaksi, vaikka aitoa katkeruuttakin on aistittavissa.

Muistelmat on sujuvasti kirjoitettu syväsukellus 1960-luvun kuohuihin, mediaan, ammattiyhdistysliikkeeseen, kun käytiin "toista talvisotaa", surullisenkuuluisan Valcon kiemuroihin, osuuspankkijärjestöön ja jopa vakuutusmaailmaankin.

Viina ja valta päähän

Henkilöhakemistossa on ällistyttävät 815 nimeä. Sisäpiirin ulkoreunan näkijänä Cantell ruotii tapaamiaan ihmisiä sekä hyvällä että pahalla. Jännityksellä lukija odottaa, keitä napamiehiä tulee seuraavilla sivuilla vastaan ja miten härskisti heitä käsitellään.

Tyhjäntoimittajan mukaan monilla työväenliikkeen vaikuttajilla meni viina ja valta päähän. Tässä on ehkä syy kustantajien penseyteen.

Cantell tunnustaa omat virheensä ja hölmöytensä, mutta kehuu myös omahyväisesti saavutuksiaan. Rehellisimmillään hän on muistelmiensa lopussa tehdessään tiliä elämästään. Kaiken voittaa rakkaus. Lastenlapset ovat nyt kaikki kaikessa. Cantell liittyi takaisin kirkkoon, tavoitteena on paikka Takarivin Taavina Mäntyharjun sukuhaudassa.

Sivistynyt Cantell on isänmaallinen sosialisti. Hän on Viron ja Karjalan ystävä. Läpi muistelmiensa hän painottaa pesäeroa kommunismiin, vaikka Hertta Kuusinen kuuluikin hänen ystäväpiiriinsä.

Jorma Cantell: Tyhjäntoimittajan tunnustuksia. Viestintäkanavat Oy. Karisto 2008. 287 sivua.