Karjalasta tuli kurjala

Tampere Jorma Virtanen 13.2.2004

Markus Lehtipuu: Karjalan tragedia.

Markus Lehtipuu: Karjalan tragedia.

Karjalassa on tapahtunut sivilisaation tuho, jolla ei ole esikuvaa tai vastinetta maailmanhistoriassa.

Se alkoi ihmisistä - maanpakoon ajamisesta - ja jatkui pyhimpien paikkojen - kirkkojen ja hautausmaiden - häpäisystä koko yhteiskunnan katoamiseen.

Näin lohduttomasti luovutettua Karjalaa kuvaa matkailutoimittaja Markus Lehtipuu Karjalan tragedia -kirjassaan.

Lehtipuulle Karjalan tragedia merkitsee rikosta, joka ei unohdu vaikenemisella.

-Oli pakko julkaista kirja. Karjalan tragedia suorastaan odotti julkaisemistaan, hän selvittää Karjalan tragedian nettisivuilla.

Lehtipuu kävi vuonna 2003 luovutetussa Karjalassa 26 kertaa. Matkoillaan hän keräsi lähes 10 000 valokuvan aineiston. Karjalan tragediaa dokumentoimaan hän kelpuutti 609 kuvaa, jotka hätkähdyttävällä tavalla näyttävät luovutetun Karjalan syvän rappion.

Kirjoittaja tuntee luovutetun Karjalan. Vahva näyttö tästä on yli 700-sivunen Karjalan matkaopas, joka ilmestyi vuonna 2002.

Karjalan tragedia on kuvateos, joka kertoo tuhotusta sivilisaatioista, suomalaisen kulttuurin järjestelmällisestä hävityksestä, Suomen menettämistä kaupungeista ja kunnista, neuvostojärjestelmän romahduksesta, venäläisen siviiliyhteiskunnan rappiosta sekä Venäjän sotilaallisesta vetäytymisestä Karjalasta.

-Luovutettu Karjala kesti jotenkuten neuvostovallan vuodet, mutta vasta Venäjän ajalla siitä tuli koko Euroopan häpeäpilkku, Lehtipuu kirjoittaa.

Lehtipuun mukaan Karjalan tragedia näkyy heti, kun ylittää sähköistettyjen piikkilankojen suojaaman Stalinin rajan. Luovutetussa Karjalassa maatalous on tuhottu, teollisuus on taantunut ja sotilaskohteet on suljettu. Nykyiset asukkaat ovat köyhyyden panttivankeja.

-Venäjä käyttää yhä vähemmän sitä maantieteellistä aluetta, jonka se Suomen tasavallalta vaati itselleen, Lehtipuu arvioi Karjalan tragedian nettisivuilla.

Karjalan tragedia on tehty syvällä tunteella. Tekijä ei kätke lopullista unelmaansa: Karjalan palautus alkaa tietoisuuden palauttamisesta.

-Koivisto ei ole meille Promorsk eikä Käkisalmi oli Priozersk. Lehtipuun mukaan venäläiset eivät ainoastaan vaatineet Karjalan maa-aluetta tyhjänä. He myös valehtelivat sen historian.

Muolaan Kuusaanhovia Markus Lehtipuu luonnehtii Karjalan tragedian symboliksi.

Muolaan Kuusaanhovia Markus Lehtipuu luonnehtii Karjalan tragedian symboliksi.

Valtamedia vaikenee

Karjalan tragedian nettisivuilla Lehtipuu muistuttaa suomalaisen valtalehdistön yhä paljolti vaikenevan luovutetun Karjalan rappiosta.

-Sellaiset traagiset rappiorakennukset kuin Jalmari Lankisen suunnittelema funkkiskoulurakennus Jääskessä tai luterilaiset kirkot ja hautausmaat eivät liikuttaneet suomalaista mediaa. Vielä vähemmän mediaa kiinnosti neuvostokauden rakennelmien tuho, Lehtipuu kirjoittaa Karjalan tragedian nettisivuilla.

Karjalan tragedia kertoo ja näyttää sen, mistä media on halunnut vaieta.

Karjalan tragedian nettisivut täydentävät painetun kirjan materiaalia tuoreilla uutisilla ja vanhoilla asiakirjoilla.

-Karjalan nykyinen tilanne on nostettava päivittäiseksi uutisaiheeksi ensin Suomessa ja sitten jatkossa kansainvälisesti, Lehtipuu sanoo.

Markus Lehtipuu: Karjalan tragedia. Suomalainen Matkaopas Finnish Guidebooks Oy. Keuruu 2004. 191 sivua.

http://www.karjalantragedia.info/

Lisää kuvia Karjalan rappiosta