Kuusamossa kaikki melovat

Kuusamo Jorma Virtanen 13.8.2004

Aallokkokoskessa kumilautan meno on hurjinta.

Aallokkokoskessa kumilautan meno on hurjinta.

Kumivene lipuu tasaisen rauhallisesti kohti Kitkajoen alajuoksua ja Oulankajokea. Mukana on kipparin lisäksi neljä melojaa. Takana tulee toinen samanlainen vene.

-Kaikki meloo, vasen jarruttaa, kaikki meloo, kuusamolainen eräopas Janne Leskelä käskyttää.

Kuusamoon suuntautuneella toimittajamatkalla laskettiin aluksi Kitkajoen yläosan seitsemän pienempää koskea, joiden vaikeusaste vaihtelee yhden ja kahden välillä. Kansainvälinen koskiluokitus on yhdestä kuuteen.

Kitkajoella hurjimmat laskettavat kosket ovat Juuman kosket Myllykoski ja 900 metriä pitkä Aallokkokoski, joiden vaikeusaste vaihtelee kolmen ja neljän välillä. Jyrävän yhdeksän metrin putous ohitetaan patikoiden, vain tyhjä kumivene tulee alas koskesta.

Ensimmäinen ykkösluokan koski saa ensikertalaisen mietteliääksi. Jalat työntyvät tiukasti ponttoonin alle. Koko ajan on käsky meloa, ponttoonin päällä olevaan turvanaruun on lupa turvautua vain, mikäli tuntee putoavansa.

Kun on alkujärkytyksestä selvinnyt, seuraavat kosket tuntuvat jopa nautinnollisilta. Mutta pahin on vielä edessä. Juuman koskissa on pakko pitää narusta, vaikka vieressä istuva tiukasti kehottaa melomaan. Mutta hän onkin jo toista kertaa kumiveneen kyydissä.

Turvallisuudesta ei tingitä

Janne Leskelä vakuuttaa koskenlaskun olevan Kitkajoella turvallista.

-Turvallisuusvaatimukset ovat kippareiden osalta tiukat. Yli kolmosluokan koskia laskettaessa yhtä porukkaa varten on oltava kaksi kipparia. Kaikilla täytyy olla kypärä päässä ja pelastusliivit päällä. Nykyiset kumiveneet ovat kestäviä.

-Kolmosluokan koskiin asti alaikäraja on viisi vuotta. Lapsen on istuttava vanhempien välissä veneen keskellä ja hänen on pidettävä turvanaruista kiinni. Suurimmilla koskilla ikäraja on 18 vuotta. Yläikärajaa ei ole. Toistaiseksi vanhin koskenlaskija on ollut 76-vuotias tanskalaistoimittaja.

Koskenlaskijan on parasta olla selvin päin, vaikka vain kipparilta vaaditaan nollarajaa. Janne Leskelän mukaan isompiin koskiin ei lähdetä, mikäli porukan kunnossa on toivomisen varaa.

Kuusamolaisen Rukapalvelu Oy:n järjestämillä koskenlaskureissuilla on selviydytty säikähdyksellä ja mustelmilla, kun joku on pudonnut koskeen. Hukkumisen vaaraa ei juuri ole, sillä Kitkajoen kosket ovat matalia.

-Turvallisuudesta ei koskenlaskussa tingitä, Janne Leskelä vakuuttaa.

Pohjantähden leirillä eräoppaat valmistavat maukkaita aterioita.

Pohjantähden leirillä eräoppaat valmistavat maukkaita aterioita.

Kesän ykköstuote

Koskenlasku on kesäisin Rukapalvelun ykköstuote. Tarjolla on kolme tuntia sekä seitsemän-kahdeksan tuntia kestäviä retkiä.

Lyhyemmillä retkillä lasketaan 13 kilometriä pitkä Kitkajoen yläosa Käylästä Juumajärven Pohjantähden leirille. Käyläkoski, Vähäkäylä ja Vääräkoski ovat ykkösluokan koskia ja Peurakoski sekä Saarikoski kakkosluokan koskia. Isoin koski on kolmosluokan Harjakoski, jonka jälkeen lasketaan vielä ykkösluokan Kelhänkoski.

Pidemmillä retkillä Pohjantähden leiriltä jatketaan ruokailun jälkeen Juumajärveä pitkin perämoottorin voimin Kitkanjoen alajuoksulle. Ennen Myllykoskea ja Aallokkokoskea lasketaan kakkosluokan Niskakoski.

Jyrävän putouksen jälkeen on sitten helpompaa, kolme ja puoli kilometriä yhtä koskea, jonka vaikeusaste vaihtelee yhdestä kahteen. Maisemat muuttuvat jylhemmiksi, kun Aallokkokosken niskalla tullaan Oulangan kansallispuistoon.

Kitkajoen matalimmat kohdat ohitetaan meloen, muuten perämoottori antaa kumiveneelle kyytiä. Enää ei tarvitse pelätä koskia, nyt on aikaa ihailla kuusamolaista erämaaluontoa.

Retki päättyy Oulankajoella rajavyöhykkeen tuntumaan. Kuusamolaisten Anne ja Jouko Viitalan Jäkälänmutkan Huotinniemen leirissä tarjolla on tilauksesta lämmin savusauna ja illallinen.

Koskenlaskuretkelle lähdetään vähintään neljän hengen ryhmissä. Kolmen tunnin retkipaketti ruokailuineen maksaa 45 euroa, alle 12-vuotiaat lapset pääsevät mukaan puoleen hintaan. Koko päivän kestävä retki on jo tyyriimpi, 187 euroa osanottajaa kohti.

Kitkajoen alajuoksulla ollaan jo lähellä Venäjän rajaa.

Kitkajoen alajuoksulla ollaan jo lähellä Venäjän rajaa.

Elämysmatkailu työllistää

Elämysmatkailu on tärkeä asia Kuusamolle, jossa vuosittain käy noin miljoona matkailijaa.

Koskenlasku-bisneksessä on mukana kymmenkunta yrittäjää. Vuonna 1987 perustettu Rukapalvelu on markkinajohtaja, joka työllistää 16 vakinaista työntekijää. Talvisin yrityksen palkkalistoilla on 50-60 työntekijää. Osa palveluista ostetaan alihankkijoilta.

Rukapalvelun talven hittituotteita ovat kelkka-, koiravaljakko- ja pilkkisafarit. Kesäisin tarjolla on kanoottimelontaa, vetouistelua, maastopyöräretkiä, mönkijäsafareita sekä patikointia.

Talvisin Rukapalvelun asiakkaista yli puolet on ulkomaalaisia. Janne Leskelän mukaan heille kovimpia asioita ovat moottorikelkat, koiravaljakot ja porot.

-Incentive-matkailun merkitys on kasvussa. Ulkomaiset yritykset lähettävät työntekijöitään ja asiakkaitaan eksoottisille kannuste- ja palkintomatkoille.

Rajan yli Paanajärvelle

Rukapalvelun päätuotteita ovat yrityspalvelut, kokouspalvelut sekä matkat Venäjän puolelle Paanajärven kansallispuistoon ja Pääjärven metsätyökeskukseen.

Paanajärvi, johon Oulankajoki laskee, on entistä Suomea. Sen jylhät maisemat syöpyivät suomalaisten mieliin Akseli Gallen-Kallelan maalauksissa ja kansantieteilijä Into Konrad Inhan valokuvissa. Ennen talvisotaa Paanajärvi oli Kuusamon vaurain kylä.

Suomalaisten rakentamana Pääjärven metsätyökeskus valmistui vuonna 1973. Luontoaktivisten vainoama keskus työllistää yli 800 Pääjärven ja Louhen piirin asukasta.

http://www.rukapalvelu.fi/