Vaikenemisen perinne jatkuu

 Saksalaisista eliittisotilaista koostunut 36 miehen lippujoukkue marssi tyylikkäästi Hämeenlinnan paraatissa. Kuva: Juhani Salo/Hämeen Sanomat

Saksalaisista eliittisotilaista koostunut 36 miehen lippujoukkue marssi tyylikkäästi Hämeenlinnan paraatissa. Kuva: Juhani Salo/Hämeen Sanomat

Jääkärien kotiinpaluun 95-vuotisparaati Hämeenlinnassa 26. helmikuuta oli hieno ja historiallinen tilaisuus, joka kuitenkin jäi vaille ansaitsemaansa huomiota tiedotusvälineissä. Vain Hämeen Sanomat ja Yle-perheeseen kuuluva Radio Häme uutisoivat paraatista, muu media vaikeni.

Historiallisen paraatista teki se, että Suomessa marssi ensimmäistä kertaa Saksan liittotasavallan puolustusvoimien, Bundeswehrin eliittisotilaista koostunut 36 miehen lippujoukkue. Tätä ennen saksalaista sotilasmarssia oli nähty Hämeenlinnassa keväällä 95 vuotta sitten.

Hämeenlinnassa marssineet olivat Saksan puolustusministeriön Vartiopataljoonan ammattisotilaita.

Wachtbataillon beim Bundesministerium der Verteidigung on Kaartin pataljoonaan verrattavissa oleva 1 800 sotilaan joukko-osasto. Se on kunniapataljoona, jonka sotilaat ovat osa protokollaa, kun Saksan liittokansleri, puolustusministeri ja Bundeswehrin komentaja ottavat vastaan ulkomaalaisia korkeita vieraita tai kun he ovat valtiovierailuilla ulkomailla.

Lippujoukkueen lähettäminen Hämeenlinnaan voidaan tulkita osoitukseksi siitä, että Bundeswehr arvostaa Suomen puolustusvoimia ja suomalaisen jääkäriperinteen vaalimista.

Vain kerran aikaisemmin saksalaissotilaita on ollut mukana jääkäriparaatissa. Vaasassa vuonna 2003 oli mukana pieni saksalaisosasto. He edustivat helikopterirykmenttiä, joka samaan aikaan oli vierailulla Utissa.

Hämeenlinnassa vieraili myös Bundeswehrin operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Rainer Glatz, joka on myös sotilasperinteitä vaalivan Saksan Jalkaväkiliiton puheenjohtaja. Hänen komennossaan ovat muun muassa Afganistanissa palvelevat saksalaiset Isaf-sotilaat.

Vaikeneminen Hämeenlinnan paraatista osoittaa, miten syvässä suomettuminen istuu vielä suomalaisessa valtamediassa.

Radio Hämenkin unohti saksalaissotilaat eikä paraatia uutisoitu Ylen pääuutislähetyksessä.

Helsingin Sanomissa, Aamulehdessä, Turun Sanomissa, Etelä-Suomessa ja yllättäen myös Etelä-Pohjanmaan valtalehdissä Pohjalaisessa ja Ilkassa ei kirjoitettu mitään Hämeenlinnan paraatista. Maakuntalehdet voivat puolustautua sillä, ettei STT-Lehtikuva vaivautunut lähettämään toimittajaa eikä kuvaajaa Hämeenlinnaan.

Suurvaltojen lento-osastojen osallistuminen Suomessa järjestettyihin lentonäytöksiin on yleensä noussut jonkinlaiseksi uutiseksi. Samaa pätee sotilassoittokuntien esiintymisiin tattoo-tapahtumissa.

Puolustusvoimillekin saksalaisen lippujoukkueen mukanaolo Hämeenlinnan paraatissa oli kuuma peruna. Kenraaliluutnantti Glatzin Suomen-vierailua koskeneessa Pääesikunnan tiedotteessa ei ollut mainintaa paraatista.

Tämä lienee ollut tietoinen valinta. Suomessa on vallalla Naton vastainen hysteria eikä tälle haluttu antaa lisää sytykettä.

Hämeen Sanomien artikkelisivun alanurkkakirjoitus 10.4.2013. Kirjoituksesta tuli runsaasti myönteistä palautetta. Siitä muun muassa ilmeni, että paraatia olisi lähdetty katsomaan, mikäli saksalaisten mukanaolosta olisi tiedetty. Hämeen Sanomien valokuvaajan Juhani Salon kuva on harvinaisuus. Kun valtamedia vaikeni paraatista, kuviakaan siitä ei julkaistu.