Hjärtat klappar för Färöarna

Nord-Atlanten/Skalafjordur Jorma Virtanen 2.9.2004

De med M/S Norröna resandes hjärta klapper för Färöarna, men förståndet säger annorlunda.

De med M/S Norröna resandes hjärta klapper för Färöarna, men förståndet säger annorlunda.

I likhet med statsminister Jóannis Eidesgaard motsätter sig majoriteten av färöborna ölandskapets självständighet ur Danmarks herravälde, ehuru hjärtat klappar för Färöarna.

Man upplever Färöarna som en självständig del av det danska kungadömet. Ölandskapet har sedan 1948 haft vidsträckt självstyre.

Man stannade vid denna lösning, då färöbornas knappa majoritet hade två år tidigare i ett folkval understött självständighet. Folkets åsikt har ej i denna sak senare hörts.

Ekonomins hårda fakta är man tvungen att erkänna i det av fiskeriet helt beroende ölandskapet. Fiskeriet har hämtat välmående, men ibland försvinner fiskstimmen. Under dåliga tider vill man ty sig till Danmark.

-Nuförtiden betalar Danmark cirka 600 miljoner danska kronor till Färöarnas budget. Med denna summa får man fyra moderna fiskefartyg. Danmarks stöd är ett gott tilllägg, men Färöarnas välstånd har skapats med hårt arbete på sjön, säger redaktören och författaren Justus Eidesgaard. Han är statsminister Jóannes Eidesgaars kusin.

Justus Eidesgaard intresserar sig ej för självständighetssträvändena.

Justus Eidesgaard intresserar sig ej för självständighetssträvändena.

Tillräckligt självständiga

Justus Eidesgaad är färöisk patriot, men även han tvivlar på full självständighet. Ett danskt pass öppnar dörrarna till Europa.

En värdefull sak är även möjligheten att kunna bosätta sig i Danmark. För de flesta färöbor lyckas det utan större svårigheter.

I aktern på färöbornas fartyg svajar Färöarnas egen flagga. Den är även i såväl nästan alla bilars registerskyltar tillsammans med FO-bokstäverna. Färöarna har egna frimärken och i de danska kronorna nämns även värdet på färiska.

-Vi är redan tillräckligt självständiga. Förbindelsen med Danmark garanterar dock, att ett gott leverne kan i alla fall fortsätta, det tycks vara en allmän grund för den nuvarande fortsättningen.

Färöborna är ett sjungande folk. Stämningen på M/S Norröna var fin.

Färöborna är ett sjungande folk. Stämningen på M/S Norröna var fin.

Lyckligtvis finns fotbollen

Färöarna är beläget långt från allt, mitt i Nord-Atlanten. Men i ölandskapet känner man sig icke isolerad. Mobiltelefonerna och snabba internet-förbindelser funktionerar även i de avlägsnaste byar.

Man känner sig besviken över, att vida världen icke riktigt känner till Färöarna. Men lyckligtvis finns fotbollen.

Färöborna är stolta över sitt landslag, som på sin i genom tiderna första EM-kvalmatch slog Österrike sensationellt 1-0 hösten 1990. Matchen spelades i Sverige, emedan Färöarna ej då ännu hade passande fotbollsplan för internationella matcher.

-En liknande glädje har ej hänt, säger finlandssvenska Carita Björklund, som i 47 år har bott på Färöarna.

Översättning: Bengt Karlsson, Åbo, Finland