Latvian fanit toivat kiekkohuuman Turkuun

Turku Jorma Virtanen 26.4.2003

Turkuhallin ulkopuolella oli tunnelmaa.

Turkuhallin ulkopuolella oli tunnelmaa.

Pienen Latvian suuri kannattajajoukko toi Turkuun jääkiekon MM-kisojen avajaispäivänä kiekkohuuman, jollaista nykyisin Elysée Areenan nimeä kantavassa Turkuhallissa on harvoin tai tuskin koskaan koettu.

C-lohkon iltaottelussa Latvia joutui odotetusti nöyrtymään vahvalle Ruotsille numeroin 3-1. Ottelun sankareita olivat kuitenkin maansa purppuranpunaisiin tai valkoisiin edustusasuihin pukeutuneet Latvian fanit.

Jo tuntia ennen ottelun alkua Turkuhallin edustalla vallitsi karnevaalitunnelma. Latvian ja Ruotsin liput heiluivat. Latvija, Latvija -kannustushuudot ylsivät rummutuksen säestämänä huutomyrskyksi Artukaisten illassa.

Meininki oli reipasta, mutta suomalaisille jääkiekon kannattajille tyypillisestä viinanhuuruisesta öykkäröinnistä ei ollut tietoakaan. Epäselväksi ei jäänyt myöskään se, että latvialaiset ovat laulukansaa. Mieleen tulivat jalkapalloareenoiden tanskalaiset roligaanit.

Turkuhalli räjähti riemuun, kun HK Riga 2000:n Vadims Romanovskis iski kiekon Toronton organisaatiossa pelaavan Mikael Tellqvistin vartioiman maalin perukoille. Numerot 1-0 loistivat valotauluilla ajassa 12.58.

Romanovskiksen lisäksi Latvian joukkueessa on kaksi muuta pelaajaa, jotka tahkoavat Latvian pääsarjaa. Muut tienaavat euroja, kruunuja ja dollareita ulkomaisissa sarjoissa.

Huumaa. Latvia johtaa 1-0.

Huumaa. Latvia johtaa 1-0.

Omia ei hylätty

Latvian fanien usko oli koetuksella, kun TPS:n riveissä aikanaan markkoja tienannut nykyinen Nashvillen pakki Karlis Skrastins sai viiden minuutin jäähyn ja ottelurangaistuksen pahalta näyttäneestä laitataklauksesta. Aivotärähdyksellä selvinnyt ensimmäisiä MM-kisojaan pelannut Floridan laituri Marcus Nilson vietiin paareilla pukusuojaan. Ottelun päätyttyä sekä Ruotsin että Latvian päävalmentajat Hardy Nilsson ja Curt Lindström antoivat Skrastinsille aiheellisen synninpäästön.

Faniensa raivoisasti kannustamana Latvia selvisi tukalasta tilanteesta. Tämän jälkeen latvialaisilla oli oma etsikkoaikansa, mutta yritykset kilpistyivät Ruotsin vahvaan puolustukseen ja viimeistään muutaman loistopelastuksen esittäneeseen maalivahti Tellqvistiin.

Mitä pidemmälle ottelu kului, sitä selvemmäksi kävi Ruotsin ylivoima. Ottelun loppusummerin soituakaan Latvian fanit eivät hylänneet omiaan.

Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin 6 759. Turkulaisesta ja suomalaisesta jääkiekkokulttuurista kertonee jotain se, että paikallisia jääkiekon ystäviä oli mukana unohtumattomassa illassa vain kourallinen.

Latvian tytöt Turkuhallissa.

Latvian tytöt Turkuhallissa.

Huuma katkolla

Latvian kiekkohuumaa kestänee vuoteen 2006 saakka, jolloin maailmamestaruudesta pelataan Riian uudessa areenassa. Mutta tämän jälkeen näyttää synkältä.

Latvian joukkue on ikääntynyt. Moni Turussa esiintyneistä Latvian sankareista tahkosi jo entisen Neuvostoliiton pääsarjaa kohtalaisella menestyksellä Riian Dynamon riveissä.

Dynamon pelaajaluettelosta kaudelta 1990-1991 löytyvät Vjatsheslavs Fanduls (Porin Ässät), Aigars Cipruss (SaiPa), Gregorijs Pantelejevs (Pelicans Lahti), Sergeis Naumovs (Pietarin SKA) ja Arthurs Irbe (Carolina Hurricanes). Tuolloisessa joukkueessa pelasivat myös Viktors Ignatjevs (Severstal Tsheropovets), Sergeis Zholtoks (Minnesota Wild) ja Latvian kiekkoilun tätä nykyä kirkkain tähti Sandis Ozolins (Anaheim Mighty Ducks).

Latvian nuorten pelaajien eväät eivät riitä kärkikahinoihin. Sekä alle 20- että alle 18-vuotiaiden kuluvan kauden MM-kisoissa Latvia pelasi B-sarjassa eli nykyisessä ensimmäisessä divisioonassa.

Alle 20-vuotisten kisoissa joulukuussa Latvia sijoittui Slovenian Bledissä pelatussa B-lohkossa neljänneksi Itävallan, Slovenian ja Norjan jälkeen.

Alle 18-vuotiaiden A-lohko pelattiin maaliskuussa Ventspilsissä. Kotikisoissa Latvian sijoitus oli niin ikään neljäs. Edellä olivat Tanska, Saksa ja Slovenia.

Lisää kuvia ottelusta Latvia-Ruotsi