Etelä-Viro on kulttuurien kohtauspaikka

Tartto Jorma Virtanen 25.5.2001

Etelä-Viron matkailupäällikkö Ellen Aunin vei suomalaistoimittajat melomaan Põlvamaan Ahjajoelle.

Etelä-Viron matkailupäällikkö Ellen Aunin vei suomalaistoimittajat melomaan Põlvamaan Ahjajoelle.

Etelä-Virosta tunnetaan parhaiten yli 100 000 asukkaan yliopistokaupunki Tartto.

Mutta mitä muuta Viron Matkailuviraston Etelä-Viron toimiston johtaja Ellen Aunin näyttäisi vieraille alueella, joka koostuu viidestä Viron maakunnasta: Jõgevamaasta, Viljandimaasta, Tartumaasta, Valgamaasta ja Võrumaasta?

Kulturellisen moninaisuuden alkaen Peipsijärven länsirannan venäjää puhuvista vanhauskoisista, jotka ovat säilyttäneet omintakeisen ortodoksisen uskonsa vuosisatojen ajan. Mustveen Rajassa sijaitsee vanhauskoisten luostari ja sen kellotorni. Etelämpänä Kolkjan kylässä on vanhauskoisten museo sekä uusi kala- ja sipuliravintola.

Peipsijärven eteläpuolella asuvat setukaiset, jotka ovat säilyttäneet vanhan, muusta Virosta poikkeavan laulu- ja tanssiperinteensä näihin päiviin asti. Setumaan Värskassa on setukaisten museo sekä mineraalivedestään tunnettu kylpylä.

Viron saksalaista menneisyyttä edustaa Alatskiven kartano, jonka entisöintityöt ovat käynnistymässä. Vanhaan virolaiseen talonpoikaiskulttuuriin voi tutustua runoilija ja kirjailija Juhan Liivin kotimuseossa Rupsissa 38 kilometrin päässä Tartosta.

Viron viinipääkaupunki Põltsamaa on Viron Savonlinna. Heinäkuussa Põltsamaan linnan sisäpihalla esitetään Guiseppe Verdin ooppera Nabucco.

-Elämyksiä hakeville tarjolla on luontoretkeiä, ratsastusta ja melontaa. Etelä-Viron maatiloilta saa edullista majoitusta, Ellen Aunin sanoo.

http://www.visitestonia.com/tartu/