Iskelmäprinssistä tuli revyytähti

Tallinna Jorma Virtanen 20.4.2001

Mart Sander on Bel-Etagen tähtiesiintyjä.

Mart Sander on Bel-Etagen tähtiesiintyjä.

Vuonna 1990 virolainen Mart Sander lauloi itsensä suomalaisten sydämiin Juha Tapanisen elokuvassa "Iskelmäprinssi". Elokuvasta jäi elämään erityisesti Sanderin tulkinta tangosta "Kun sydän on levoton".

Mart Sanderista on kehittynyt todellinen kulttuurin monitoimimies, joka ei Iskelmäprinssin aikoja paljon enää muistele. Sander on viime marraskuussa avatun Tallinnan Bel-Etage -revyyteatterin ohjelmapäällikkö ja teatterin ehdoton tähtiesiintyjä.

Bel-Etage sijaitsee aivan Tallinnan vanhan kaupungin sydämessä Harjukatu 6:ssa, jossa neuvostoajalla monet suomalaisetkin kävivät katsomassa Tallinn-varieteeta. Kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen Revüüteater Bel-Etage pääsi aloittamaan kokonaan uusitussa jugend-tyylisessä salissa, jossa on tilaa 120 henkilölle.

-Bel-Etage on ainoa ympärivuotisesti toimiva musiikkiteatteri Baltiassa, joka tarjoaa esityksiä moneen makuun kansantanssiesityksistä operetteihin ja musikaaleihin, Sander selvittää.

Bel-Etagen ehdoton lippulaiva on ollut "Beau Monde", kaksinäytöksinen vaudeville-iloittelu unelmien naisen etsimisestä viime vuosisadan alun miljöössä. Esitys koostuu 25 musiikkinumerosta, joista valtaosa on vaudevillen klassikoita sadan vuoden takaa viidellä eri kielellä esitettynä. Musiikista huolehtii ammattitaidolla Suomessakin tunnettu tanssiorkesteri Modern Fox.

Bel-Etagen "Beau Monde" esityksessä on mukana kaikkiaan 30 laulajaa, tanssijaa sekä muusikkoa.

Bel-Etagen "Beau Monde" esityksessä on mukana kaikkiaan 30 laulajaa, tanssijaa sekä muusikkoa.

Beau Monden naissolistit Janne Sevchenko, Annika Tõnuri Marliina Vilimaa, Mare Väli ja Pirjo Levandi ovat Viron parhaimmistoa.

Kumpikin näytös kestää 35 minuuttia. Teatteri avaa ovensa kello 21 ja esitys alkaa puolitoista tuntia myöhemmin. Teatteriesityksen päätyttyä tanssitaan ikivihreitä kappaleita puolisen tuntia Modern Foxin säestyksellä.

Mart Sanderin mukaan Bel-Etagesta on pyritty kehittämään menopaikka, jossa täydellinen illanvietto illallisineen on mahdollista yhdessä ja samassa tilassa.

Vaikka esitykset ovat suurimmaksi osaksi viroksi, Bel-Etagella on kaikki edellytykset kehittyä myös suomalaisten turistien uudeksi suosikkipaikaksi. Pukeutumiseen on syytä kuitenkin kiinnittää huomiota. Virolaiset tulevat revyyteatteriin parhaimmissaan.