Kävijöitä riittää Tallinnan uusiin kauppakeskuksiin

Tallinna Jorma Virtanen 7.6.2004

Ülemiste kaubanduskeskus on Tallinnan suurin kauppakeskus.

Ülemiste kaubanduskeskus on Tallinnan suurin kauppakeskus.

Tallinnassa avattiin huhtikuussa kaksi hulppeaa ostoskeskusta: Ülemiste kaubanduskeskus lentokentän lähellä sekä Virun aukion kattava Viru keskus.

Ülemisten kauppakeskuksen 50 000 neliön tiloissa tarjolla on kaikkea, mitä shoppailija voi toivoa: vaatteita, kenkiä, laukkuja, huonekaluja, kosmetiikkaa, urheilutarvikkeita, silmälaseja, lemmikkitarvikkeita, lääkkeitä ja kukkia. Monilla kansainvälisillä tuotemerkeillä on omat liiketilansa. Keskusken laajaa elintarvikeliikettä isännöi norjalainen Rimi.

Kauppakeskuksen monista kahvioista ja ravintoloista eksoottisin lienee kiinalainen pikaruokaravintola.

Ülemisten kauppakeskus sijaitsee lähellä Sikupillin kauppakeskusta, jonka veturina on suomalainen Prisma.

Emor-tutkimuslaitoksen mukaan Ülemisten kauppakeskuksessa kävi kahden ensimmäisen viikon aikana 22 prosenttia tallinnalaisista. Samaan aikaan vastaavat kävijämäärät olivat Lasnamäen Centrumissa 12 prosenttia sekä Prisma-vetoisissa Kristiine keskuksessa ja Sikupillin kauppakeskuksessa 13-14 prosenttia.

-Toistaiseksi on vaikea arvioida, ketkä ovat voittajia ja häviäjiä. Näyttää siltä, että kaikkiin kauppakeskuksiin riittää ostajia, Emorin projektijohtaja Aivar Voog arvioi Eesti Päevaleht -sanomalehdessä.

Kristiine keskuksesta hankitaan eniten vaatteita ja jalkineita. Sikupillin kauppakeskus on markkinajohtaja kodinkonekaupassa. Viru keskus on leimallisesti muodin mekka.

Viru keskus on Tallinnan tyylikkäin kauppakeskus.

Viru keskus on Tallinnan tyylikkäin kauppakeskus.

Kaubamaja veturina

Viru keskuksessa on 70 myymälää ja liiketiloja kaikkiaan 32 000 neliötä. Keskuksen yksi vetureista on Tallinnan Kaubamaja. Sen vanhan tavaratalon Viru keskukseen yhdistää katettu kävelysilta, joka toimii myös tavaratalon liiketilana. Viru keskuksessa on kauppakeskuksen lisäksi 13 kahvilaa ja ravintolaa, asuntoja, toimistoja, maanainen bussiliikenteen terminaali sekä parkkitalo 470 autolle.

Tammsaaren puiston puolella Viru keskuksen edustasta on tehty ravintolakatu, jonka ulkoterasseilla tilaa on 2 000 asiakkaalle.

Kun Viru keskus avattiin huhtikuun puolessa välissä, kävijoitä oli päivittäin noin 30 000. Keskuksen pysyvänä tavoitteena on tämä sama määrä päivittäin. Vuodessa se merkitsisi 11 miljoonaa kävijää.

Noin 700 miljoonaa kruunua maksanut Viru keskus oli yksi Viron suurimmista ulkomaisista investoinneista. Keskuksen rakennutti suomalainen SRV International, joka kuuluu muun muassa Helsingin Kamppia rakentavaan SRV-konserniin. Pääurakoitsija oli virolainen Merko Ehitus -rakennusyhtiö.

Viru keskuksen edustan ravintolakadulla on 2 000 terassipaikkaa.

Viru keskuksen edustan ravintolakadulla on 2 000 terassipaikkaa.

Viru-hotelli uudistui

Viru keskuksessa toimii myös uusittu ja laajennettu Sokos-hotelli Viru. Helmikuun lopussa Virun lisärakennukseen valmistui 93 uutta hotellihuonetta. Hotellin viime lokakuussa valmistuneessa konferenssi-keskuksessa tilaa on 900 kokousvieraalle.

Virun keskimääräinen käyttöaste viime vuonna oli 70 prosenttia. Huoneiden käyttöaste oli korkeimmillaan heinäkuussa ja matalimmillaan tammikuussa.

Viru Keskuksen toisella puolella on Tallink avasi toukokuussa Best Western -ketjuun kuuluvan hotellin, jossa 350 huonetta. Se on Virun jälkeen Tallinnan toiseksi suurin hotelli.

Lisää kuvia Tallinnan uusista kauppakeskuksista