Kuin silloin ennen

Tallinna Jorma Virtanen 26.5.2004

Hämeenlinnalainen päätoimittaja Ilkka Peltoniemi testasi KGB:n huoneen laitteita.

Hämeenlinnalainen päätoimittaja Ilkka Peltoniemi testasi KGB:n huoneen laitteita.

Tallinnan Sokos-hotelli Virun huoneista yksi poikkeaa kaikista muista. Hotellin hissittömässä 23. kerroksessa sijaitseva entisen Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n käytössä ollut huone on jätetty sellaiseksi kuin pahamaineisen järjestön työntekijät sen elokuussa 1991 kiireellä jättivät Viron saatua takaisin itsenäisyytensä.

Jäljellä ovat myös tupakantumppeja täynnä oleva tuhkakuppi, kaksi vanhaa puhelinta, vuoromiehen sänky sekä yksittäinen saapas.

Huoneessa on kuuntelulaitteet, jotka eivät kuitenkaan enää toimi. Siellä oli myös radiolähetin, jolla pidettiin yhteyttä Moskovaan.

KGB:n huoneessa kyettiin kuuntelemaan puhetta ainoastaan 12 hotellihuoneessa, joihin oli vedetty johdot. Henkilö, jonka toimia haluttiin urkkia, ohjattiin yhteen näistä huoneista. Myös Viru-hotellin ravintolassa oli pöytiä, joiden tuhkakuppeihin oli kätketty mikrofonit.

Neuvostoajalla Viru-hotellissa oli noin 1 200 työntekijää, joista harva kuitenkaan tiesi salakuuntelusta. KGB vaihtoi myös usein työntekijöitään, jotta nämä eivät olisi tulleet liian tutuiksi. Kun johtoja vedettiin eri huoneisiin, työn päättivät aina eri työntekijät kuin olivat sen aloittaneet.

KGB:n huone oli niin salainen, että se paljastui vasta vuonna 1994, kun hotellissa ryhdyttiin tekemään remonttia.

Valmistui ennätysajassa

Legendaarinen Viru oli Neuvosto-Viron ensimmäinen pilvenpiirtäjä. Hotellin rakentamisen aloitti Repo Oy huhtikuussa 1969.

Hotellin ylemmissä kerroksissa syttyi joulukuussa 1970 tulipalo, mikä vei suomalaisrakentajan konkurssiin. Viru rakennettiin valmiiksi Suomen valtion takuilla ja se valmistui neuvostoliittolaisittain ennätysajassa, 36 kuukaudessa toukokuussa 1972.

Sokos-hotelli Virusta tuli syyskuussa 2003. Uusitussa hotellissa on 516 huonetta. Sen asiakkaista valtaosa on suomalaisia.

http://www.viru.ee/

Lisää kuvia KGB:n huoneesta