Valheita valheiden perään

Tampere Jorma Virtanen 19.5.2007

Kiistelty pronssisoturi Tallinnan Tõnismäellä oli virolaisille miehityksen symboli.

Kiistelty pronssisoturi Tallinnan Tõnismäellä oli virolaisille miehityksen symboli.

Venäjän Viroon kohdistamassa hyökkäyksessä järkyttävintä on ollut se suunnaton valehtelu, johon venäläiset turvautuvat valtion korkeinta johtoa myöten.

Virossa vapun tienolla vieraillut Venäjän duuman valtuuskunta vaati pääministeri Andrus Ansipin eroa ja syytti Viron poliisia kohtuuttoman kovista otteista "rauhallisia" mielenosoittajia vastaan. Valtuuskunta myös syytti poliisia 20-vuotiaan, Must,veesta kotoisin olleen Venäjän kansalaisen Dmitri Ganinin kuolemasta "mielenosoituksen" aikana. Härskein valhe kuultiin, kun valtuuskunta syytti poliisia vangittujen mielenosoittajien "kidutuksesta".

Ulkoministeri Sergei Lavrov syytti EU-maille lähettämässään kirjeessä Viron poliisia liioitelluista otteista mielenosoittajien hajoittamisessa. Presidentti Vladimir Putin jatkoi syyttelyä EU:n ja Venäjän huippukokouksessa Samarassa.

- He eivät vain hajottaneet mielenosoitusta, he tappoivat yhden mielenosoittajan. Nämä rikolliset on saatava oikeuteen, Putin jyrisi.

Tallinnassa ei ollut kyse rauhallisesta mielenosoituksesta, vaan tarkoituksellisesta vandalismista. Virolaislehtien mukaan puukoniskuun kuollut Ganin osallistui kauppojen ryöstelyyn. Voi olla, että venäläiset surmasivat hänet tarkoituksella. Vallankumous tarvitsee marttyyrinsa. Moskovassa on ehdotettu, että katu, jolla Viron suurlähetystö sijaitsee, nimettäisiin uudelleen Dmitri Ganinin mukaan.

Viron syyttäjäviranomaisten mukaan Tallinnan mellakoinnin yhteydessä pidätetyistä yli 300 henkilöstä 218:lla oli rikollinen tausta.

Tilinteko tekemättä

Neuvostoliitto oli pahan valtakunta. Venäjä on Neuvostoliiton seuraajavaltio, joka ei edelleenkään suostu tekemään tiliä menneisyydestään samaan tapaan kuin Saksa on tehnyt.

On irvokasta, että ulkoministeri Lavrov moittii Viroa humanismin ja moralismin perusteiden horjuttamisesta, kun kiistelty pronssisotilas siirretiin Tallinan keskustasta sotilashautausmaalle. Lavrov kirjoittaa "vapauttajasotilaista", jotka antoivat elämänsä tulevien sukupolvien onnen ja vapauden edestä.

Lavrovin mukaan monumentin ja sen alle haudattujen neuvostosoturien jääneiden poistamista vastustivat myös sotilaiden sukulaiset. Kaivauksissa ilmeni, että Tõnismäelle oli haudattu 12 henkilön ruumiit. Heistä vain kolmen nimi tunnetaan jollain lailla.

Mitään Tallinnan vapauttamista ei ollut. Sakslaiset olivat jo lähteneet, kun neuvostojoukot saapuivat Viron pääkaupunkiin. Elokuussa 1940 Neuvostoliittoon pakolla liitetty Viron tasavalta oli jälleen elossa, mutta vain viisi päivää. Pitkän Hermannin tornissa liehui Viron sinimustavalkoinen lippu.

Oikeus omaan historiaan

Lavrov syytti Viron viranomaisia yrityksestä kirjoittaa historiaa uudestaan ja arvioida uudelleen Hitlerin vastaiseen koalitioon kuuluneiden valtioiden roolin toisessa maailmansodassa.

Virolaisilla on kuitenkin oikeus omaan historiaansa. Vuonna 1944 noin 30 000 virolaista liittyi Ase-SS:n riveihin, kun muuta mahdollisuutta puolustaa isänmaata ei ollut. Narvan rintamalla virolaissotilaat taistelivat urheasti, mutta tärkein päämäärä, Viron itsenäisyys jäi saavuttamatta.

Virossa alkoi 22. syyskuuta 1944 toinen neuvostomiehityksen kausi, joka kesti lähes 47 vuotta. Koko tuon ajan virolaiset saivat kuulla olevansa fasisteja.

Länteen pakeni noin 72 000 virolaista. Alkoivat joukkoterrori ja rikokset ihmisyyttä vastaan. Kymmeniä tuhansia virolaisia kyyditettiin Siperiaan ja vankileirien saaristoon. Alkoi venäläisten maahanmuutto, jonka seurauksena Viron väestöstä on muukalaisia on noin kolmasosa. Käynnistyi hidas kansanmurha, jonka tavoitteena oli tehdä virolaisista neuvostoihmisiä. Neuvostovalta tuhosi tarkoituksella virolaisen yhteiskunnan perustuksia, sen muistin ja perinteet, kirkon, perheyhteyden ja ihmisten välisen yhteenkuuluvuuden.