Ei pisaraakaan katkeruutta

Sacramento Jorma Virtanen 2.11.2000

Sain kuulla Juho Punkasta hämeenlinnalaiselta Rautaruukki Steelin viestintäpäälliköltä Eero Pokelalta käydessämme Rannila Steelin tehtaalla Pärnussa. Matkalla Eero kertoi ihmisistä, jotka olivat joutuneet uskonsa takia paljon kärsimään.

Juho Punkan vaatimaton hautakivi sacramentolaisella hautausmaalla.

Juho Punkan vaatimaton hautakivi sacramentolaisella hautausmaalla.

Käydessäni Kaliforniassa viime syksynä halusin selvittää, miksi inkerinsuomalainen saarnamies on haudattu kauaksi kotikonnuiltaan. Sacramentosta löysin myös vahvan slaavilaisen yhteisön, jonka olemassaolosta en ollut tietoinen. Ennakkoluulot venäläisistä menivät kerralla romukoppaan.

Juho Punkan elämästä lähetyssaarnaaja Olavi Eskola on kirjoittanut kaksi kirjaa. "Siperian kierros. Inkeriläisen Juho Punkan elämäkerta" tuli ulos painosta marraskuussa 1990 samoihin aikoihin, kun Juho Punkka kuoli. "Susipassissa. Juho Punkan elämä Siperian kierroksen jälkeen" ilmestyi neljä vuotta myöhemmin.

Olavi Eskolan tuttavuus Juho Punkan kanssa alkoi vuonna 1980 silloisessa Leningradissa, kun hän vieraili Eero Pokelan kanssa eräässä inkeriläiskodissa. Juho Punkka oli tuolloin palaamassa saarnamatkaltaan Liettuasta kotiinsa Suhumiin.

Eskola kertoo keskustelleensa Pokelan kanssa siitä, että Juho Punkan elämäntarina ansaitsisi tulla kerrotuksi. Neuvostoliiton hajotessa ja patojen auetessa tämä tuli mahdolliseksi.

Eskola on tehnyt tosiasioihin perustuvan henkilöromaanin. Hän sanoo pyrkineensä kertomaan tapahtumat niin tarkasti kuin Juho Punkka on ne kertonut. Juhon elämänkerran rinnalla kulkee hänen tyttärensä ja vävynsä Larissa ja Konstantin Bondarin elämä. Eskola kirjoittaa inkerinsuomalaisen saarnamiehen ja hänen perheensä kipeistä muistoista, mutta myös anteeksiantamisesta.