Juho Punkan Siperian kierros päättyi amerikkalaiseen unelmaan

Sacramento Jorma Virtanen 2.11.2000

Maria Punkka sekä Larissa, Konstantin ja Jelena Bondar ovat löytäneet uuden kodin Kaliforniasta.

Maria Punkka sekä Larissa, Konstantin ja Jelena Bondar ovat löytäneet uuden kodin Kaliforniasta.

Yhdysvaltain Kalifornian osavaltion pääkaupungin Sacramenton auringon kuivattamalla karulla hautausmaalla on inkerinsuomalaisen babtistisaarnaaja Juho Punkan viimeinen leposija.

Vaatimattomassa hautakivessä hänen nimensä voisi olla amerikkalaisittain John Punk tai venäläisittäin Ivan Punk. Marraskuussa 1990 syöpään kuolleen Juho Punkan yksi viimeisiä toiveita oli, että hän saisi hautakiveensä suomalaisen nimensä.

Juho Punkka saarnasi evankeliumia suurimmaksi osaksi maan alla eri puolilla entistä Neuvostoliittoa. Siperiasta Juhon ja hänen Maria-vaimonsa tie vei Kirgisian Frunzeen ja sieltä Mustanmeren rannalle Suhumiin. Vuonna 1964 hänet valittiin 46-vuotiaana Moskovan alueen maanalaisten babtistiseurakuntien piispaksi.

Joulukuussa 1988 Juho ja Maria Punkka lähtivät Neuvostoliitosta. Mukana olivat myös heidän poikansa Andrei ja tämän vaimo Natasha. Wienin ja Rooman leirien kautta he päätyivät Kaliforniaan, jossa heitä osottivat Larissa ja Konstantin Bondar, Juhon tytär ja vävy.

Ukrainalaissyntyinen Konstantin Bondar oli niin ikään maanalaisten babtistiseurakuntien saarnamiehiä. Tammikuussa 1987 Konstantin ja Larissa pääsivät kymmenen vuoden odotuksen jälkeen muuttamaan Neuvostoliitosta. Heillä oli Israelin viisumi, mutta jo Suhumista lähtiessään he tiesivät, että määränpää olisi Yhdysvallat. Baltimoren kautta he tulivat aurinkoiseen Kaliforniaan.

Larissa ja Konstantin Bondar toteuttivat amerikkaisen unelmansa.

Larissa ja Konstantin Bondar toteuttivat amerikkaisen unelmansa.

Exodus

Bondarit olivat ensimmäisiä. Sittemmin Yhdysvaltoihin käynnistyi entisen Neuvostoliiton maista protestanttien, lähinnä helluntailaisten ja babtistien exodus, jolle loppua ei ole näkyvissä.

Täläl hetkellä Sacramenton alueen slaavilaisten yhteisön määräksi arvioidaan runsaat 50 000 ihmistä.

-Tullessamme Yhdysvaltoihin en oikein tiennyt, miksi oli täällä. Englantia en osannut. Sittemmin ymmärsin tänne tuloni olleen Jumalan tahto.

-Viime vuosikymmenellä Yhdysvaltoihin pääsi muuttamaan entisen Neuvostoliiton maista 50 000 ihmistä vuodessa. Vuonna 1998 kiintiö vähennettiin 22 000 tulijaan. Nykyiset kiintiöt ovat varmuudella voimassa vuoden 2000 loppuun. Yritämme parhaamme vaikuttaa niin, että muutto Yhdysvaltoihin voisi jatkua, Konstantin Bondar sanoo.

Bondarit ovat tähän mennessä järjestäneet maahanmuuttokutsut noin 250 perheelle.

Mafiapuheita ja kateutta

Laskeutuessaan Wienin lentokentälle Konstantin ja Larissa Bondarin taskuissa oli sallitut 90 ruplaa henkeä kohden. Nykyisin he asuvat upeassa omakotitalossa keskiluokan asuntoalueella Carmichaelissa. Pihassa on neljä autoa, kun vielä kotona asuvalla Galina- ja Jelena-tyttärillä on omat ajopelit. Konstantin työskentelee vakuutusvirkailijana ja on Sacramenton alueen slaavilaisen yhteisön varapresidentti. Larissan emännöimä koti on edelleenkin ensimmäinen välietappi monille Amerikaan muuttaville.

-Kaliforniassa meidät on otettu hyvin vastaan. Täällä on hyvä ilmasto ja nuorille on paljon mahdollisuuksia. Valitettavasti jotkut tulijoista ovat hairahtuneet rikoksiin niin. että täälläkin puhutaan venäläisestä mafiasta, Konstantin Bondar sanoo.

Larissa Bondar näkee merkkejä myös kateudesta.

-Joillekkin amerikkalaisille on ollut kova paikka se, että monet tulijoista ovat vaurastuneet ja päässeet hyvin sisälle amerikkalaiseen yhteiskuntaan.

Agenttisyytöksiä

Maria Punkka ei oppinut koskaan kunnolla miehensä äidinkieltä suomea, vaan kotona Siperiassa, Kirgisiassa, Shuhmissa ja nyt Sacramentossa puhuttiin ja puhutaan yhä venäjää.

Siperiassa ja Kirgisiassa uinahtanut Juho Punkan suomalaisuus alkoi elpyä, kun hän tapasi Suhumissa 1970-luvun lopulla Babtistiunionin valtuuskuntaan kuuluneen suomalaisnaisen. Sittemmin sadat suomalaiset uskovaiset vierailivat Juhon ja Marian kodissa Suhumissa.

Kesällä 1982 Juho Punkka pääsi ensimmäistä kertaa käymään Suomessa. Toisella matkalla mukana oli myös Maria. Raskas isku Juholle olivat hänen korviinsa kantautuneet puheet siitä, että hän olisi ollut KGB:n agentti.

-Vielä kuolinvuoteellaankin täällä Kaliforniassa Juho jaksoi vakuutella, ettei hän ollut koskaan agentti, Konstantin Bondar sanoo.

Unessa vilaus unelmasta

Bondareilla seurataan edelleenkin entisen kotimaan asioita. Televisiosta tulee satelliitin kautta uutisia suoraan Moskovasta. Sacramentossa voi kuulla venäjänkielisiä radioita ja kaupungissa ilmestyy myös venäjänkielisiä lehtiä.

Konstantin Bondar ei usko, että Venäjästä voisi hänen elinaikanaan kehittyä normaali valtio. Hän sanoo olevansa kuitenkin vakuuttunut siitä, että paljon pahaa aiheuttaneen kommunismin aika on lopullisesti ohi.

-Venäjä on syntymämaa, mutta Yhdysvallat on nyt kotimaa. Koettelemuksista huolimatta Venäjästä jäi hyviäkin muistoja kuten ystävälliset ihmiset, Maria Punkka sanoo.

Larissa Bondar arvioi Boris Jeltsinin tehneen parhaansa Venäjän muuttamiseksi.

-Meille Jeltsiniä suurempi sankari on kuitenkin Mihail Gorbatshov, jonka alottamat perestroika ja glasnost tekivät kaiken tämän mahdolliseksi.

Bondarien ja Punkkien suku on miltei kokonaisuudessaan muuttanut Yhdysvaltoihin. Maria Punkka näki pikkutyttönä unessa vilahduksen amerikkalaisesta unelmasta.

-Ei voi kieltää, ettemmekö olisi tulleet luvattuun maahan, hän sanoo.