Entisestä kommunistista tuli kristitty toimittaja

Sacramento Jorma Virtanen 3.11. 2000

Toimittaja Juri Korotkov oli kaksi vuosikymmentä Neuvostoliiton kommunistisen puolueen jäsen. Etuoikeutetun luokan edustajana hänellä oli mahdollisuus kiertää maailmaa ja työskennellä paikoissa, joiden näkemisestä tavalliset neuvostokansalaiset saattoivat vain uneksia.

Juri Korotkov on Afisha Plus -lehden ainoa toimittaja.

Juri Korotkov on Afisha Plus -lehden ainoa toimittaja.

Neuvostoliiton hajottua hän työskenteli Majak-radiossa Moskovassa. Vuodesta 1995 lähtien kaikki on ollut toisin. Kiihkeärytminen uutistyö Moskovassa on vaihtunut paikallislehden ja -radion toimittajan työksi Yhdysvaltain Kalifornian osavaltion uneliaassa pääkaupungissa Sacramentossa.

Korotkov on kaksi kertaa kuukaudessa ilmestyvän venäjänkielisen Afisha Plus -lehden ainoa toimittaja ja hän tekee juttuja myös Sacramenton alueella keskiaalloilla kuuluvalle venäjänkieliselle Novoje Russkoje Radiolle.

Entinen kommunisti otti kasteen ja kääntyi babtistiksi tämän vuosikymmenen alkupuolella. Juri Korotkovin vanhemmat ovat niin ikään babtisteja, ja he olivat muuttaneet jo aiemmin Yhdysvaltoihin.

- Kun iäkäs isäni pyysi minua seuraamaan perässä, en epäröinyt lähtöä hetkeäkään, hän sanoo.

Afisha Plus -lehden sisällöstä noin kaksi kolmasosaa on uskonnollista, lähinnä babtistista ja helluntailaista aineistoa. Lehti seuraa myös entisen Neuvostoliiton tapahtumia. Suurimman osan näistä uutisista Korotkov imuroi Internetistä.

Afisha Plusin levikki on noin 5 000 kappaletta. Lehden tekemisestä koituvat kustannukset katetaan suurimmaksi osaksi ilmoitustuloilla. Novoje Russkoje Radio, Uusi Venäläinen Radio, lähettää ohjelmaa keskiaalloilla Sacramenton alueella maanantaista perjantaihin kaksi tuntia päivässä, tunnin aamulla ja tunnin illalla. Lauantaisin lähestys kestää puolen päivän molemmin puolin kaksi ja puoli tuntia.

Uutisia Moskovasta

Sacramenton alueella voidaan seurata myös venäjänkielisen WMNB:n maksullisia tv- ja radiolähetyksiä.

WMNB on vieraskieliseen ohjelmatarjontaan erikoistuneen Ethnic-American Broadcasting Companyn EABC:n lippulaiva.Ympärivuorokautisella maksu-tv -kanavalla on noin 60 000 tilaajaa eri puolilla Yhdysvaltoja. Täyden palvelun ohjelmisto koostuu New Jerseyn Fort Leessä tuotetusta omasta ohjelmistosta sekä satelliittiteitse vastaanotetusta Venäjän ja IVY-maiden ohjelmatarjonnasta.

Sacramentossa saattoi seurata muun muassa Suomenkin kaapeliverkoissa näkyvän venäläisen ORT-yhtiön Vremja-uutislähetystä sekä Juri Korotkovin entisen työnantajan, Majakin uutislähetystä suoraan Moskovasta.

Venäjänkieliselle tarjonnalle löytyy myös kysyntää. Korotkov arvioi Sacramenton alueen slaavilaisen yhteisön määräksi noin 50 000-60 000 ihmistä. Suurin osa heistä on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana Venäjältä, mutta myös Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Puolasta. Suurin osa tulijoista on kristittyjä.

Entisestä Neuvostoliitosta muuttavat ovat tätä nykyä nopeimmin kasvava etninen kansanryhmä Yhdysvalloissa. Venäjää ymmärtävän väestönosan määräksi Yhdysvalloissa arvioidaan noin kolme miljoonaa.

Sekasorto vaarallista

Juri Korotkov seuraa edelleenkin tarkkaan entisen kotimaansa tapahtumia, mutta takasin Venäjälle hän ei kaipaa. Panssarivaunun päälle elokuussa 1991 kiivennyt presidentti Boris Jeltsin oli hänenkin sankarinsa.

Venäjän viimeaikainen kehitys saa Korotkovin kuitenkin mietteliääksi.

-Heikko talous ja rikollisuus ovat Venäjän suuria ongelmia. Kymmenen vuoden kuluttua asiat voivat kuitenkin jo olla paremmin.

Korotkovin mielestä Venäjä tarvitsee hyviä johtajia.

-Jeltsinin seuraajaehdokkaista yksikään ei ole kyllin hyvä. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että Vladimir Putinista on tulossa uusi sankari.

-Venäjän on saatava asiansa kuntoon. Nykyinen sekasorto on vaarallinen paitsi Venäjälle itselleen niin myös Euroopalle ja Yhdysvalloille, hän sanoo.